Translate

сряда, 20 септември 2017 г.

Пица "Маргарита"


Вкъщи сме непоправими фенове на пицата, не каква да е, а домашната пица.
Въпреки, че винаги когато излезем на заведение, моя съпруг си поръчва пица.
След това все казва, че моята пица е по-вкусна.
Следва един монолог, в който се разказва как отказвам да правя всеки ден пица, или поне през ден, или просто веднъж седмично. 


Истина е, че избягвам да правя пица, защото то това нашето не е нормално хапване на пица, аз замесвам стандартно количество тесто от 500 гр. брашно. То правя две гигантски пици, заемащи тавата на фурната. До тук добре, но то следва и изяждането им.
Топла, вкусна и ароматна домашна пица, просто е обречена на моментално изчезване.
Следва цял ден пъшкане от преяждането, ето за това избягвам да правя пица, защото контрола изчезва, когато в кухнята се прави пица.


С времето натрупах и малко опит в тази област. Този опит се дължи на часове изгледани предавания, в които се показва приготвянето на идеалната пица. Тук в нашите географски ширини пицата е всичко друго, но не пица. Блатовете са дебели колко палец, отгоре има един вагон свръх евтини колбаси, сирене, доматен сос, гъби, общо взето продуктите от един цял хранителен магазин може да се сложи върху тестото.
Това е неправилно.
Напоследък приготвяйки пица вкъщи, ограничавам продуктите и вкусовете.
От както намерихме един са на около сто години и е здрав и чист за употреба, аз пека на него.
Та вече няма гигантски тави с пица и всичко вътре. Има няколко по-малки пици с различен вкус. Така е много по-вкусно и приятно.


Изписах толкова много, за да ви споделя, че откакто имам сач, правя малки и различни пици с различен вкус и съставки.
Ами по-вкусно е. Реших да угодя на по-добрата половинка от семейството ни и направих пица за обяд, т.е. няколко пици. ;)
Маргаритата е за мен, то се досещате.
Няма как да се яде постна пица, само може да се опита. ;)


Ами моята Маргарита се получи невероятна, а с чаша вино просто беше идеалният обяд по време на отпуска.


Ще запиша рецептата за тестото, от него се получават три пици  около 26 см.
Аз направих една Маргарита и две измислени.

Необходими продукти:
за тестото:
500 гр. брашно
7 гр. суха мая
300 мл. хладка вода
1 ч.л. захар
1ч.л. сол
50 мл. олио
1 ч.л. оцет

за пицата:
20- 30 мл. доматен сок
1 връзка босилек
3 резена домати
60 гр. моцарела
зехтин

Приготвяне:


Тестото се омесва, като в подходяща купа сложите брашното, солта, захарта и маята.
Разбъркайте сухите съставки, добавете хладката вода и оцета. Омесете меко тесто, добавете олио или зехтин. Оставете тестото да си почине и втаса, до като удвой обема си.
Втасалото и готово тесто разделете на равни по големина топчета.
С малко брашно и с помощта на ръцете си оформете основа с ринг. Хубаво е ринга да е върху хартия за печене. Така по-лесно ще се сложи върху сача.


Върху основата от пица сложете доматен сок, зехтин, малко сол, резени домат и моцарела.
Поръсете обилно със ситно накълцания босилек.
Предварително затоплете фурната и сача.
Сача слагам върху решетката на фурната, а решетката слагам директно на основата на фурната.


Отгоре сложете няколко капки зехтин и изпечете пицата.
Изпича се много бързо, защото фурната е топла, както и сача. Не повече от 10 минути.
Когато я изкарате отново можете да сложите босилек и зехтин.
Поднесете с чаша студено бяло вино.


Хрупкава, ароматна и много вкусна, тази Маргарита ми хареса.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !