Translate

неделя, 12 февруари 2017 г.

Толумбички


Това е любим десерт на много хора, включително и на мен. Аз съм заклет фен на сиропираните и сочни десерти. Обожавам толумбички и то приготвени в домашни условия, защото тези купените са "отровно" сладки и винаги след тяхна консумация имам болки в стомаха.
Мисля, че това се дължи на мазнината, в която се пържат.
За това след няколко неприятни случая си правя все по-често толумбички в къщи!


За тези от вас, които са изкарали толумбичките от менюто си заради пърженето, имам рецепта и за толумбички на фурна и можете да я видите ТУК!


Тези са си пържени и потопени в приятно сладък сироп, точно колкото трябва.


Ето и продуктите:
3 яйца
250 мл. прясно мляко
200 мл. вода
щипка сол
щипка захар
50 мл. олио
50 гр. масло 
1 1/2 ч.ч. брашно 
олио за пържене

за сиропа:
500 гр. захар
750 мл. вода
1 ванилия 

Приготвяне:


Първо пригответе сиропа. Сложете водата да заври, когато това стане изсипете захарта и ванилията. Варете около 10 минути, така, че да се получи гъст сироп.
Оставете да се охлади.

Приготвяне на толумбичките:
Това е рецептата, която реших да използвам и мисля, че не сгреших, защото се получиха много вкусни.
В тенджера се слагат млякото, водата, олиото, маслото, солта и захарта.
Когато тази смес започне да завира се добавя брашното и се бърка до като тестото започне да се отделя от стените на тенджерата.
Това е рецептата за класическото парено тесто, с което се приготвят еклери и  толумбички. Когато махнете от котлона тестото, веднага към него добавете яйцата едно по едно, като след всяко яйце разбърквате тестото, до като то поеме яйцето, едва тогава добавяте следващото.
В подходящ съд сложете олиото и го оставете да се сгорещи.
Напълнете тестото в пош  с широк накрайник, ако нямате пош, може да използвате здраво найлоново пликче, на което да отрежете единия ъгъл.
Сложете тестото и когато олиото е готово започнете да правите тънките понички.
Пържете до златисто.
Изкараните от мазнината толумбички се поставят в охладения сироп.
Охлаждат се в хладилника и се консумират.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !