Translate

събота, 7 януари 2017 г.

Вълчо мезе


На вън е истинска зима: студ, вятър и сняг, всичко е побеляло и сковано.
Това време ме вдъхнови да приготвя едно Вълчо мезе, нарекох го така, защото има два основни продукта, приготвя се лесно и с него може да се изпие доста вино или ракия!


Просто това време предразполага и тази вкусотия.
Още до като беше топло натопих в чинията и домашен хляб, който пое от ароматната мазнина...
Облизахме си чиниите..


Свинско, мариновано в ракия и подправки, изпържено в силно сгорещено олио, заедно с лук.
Елементарно, но вкусно!


Ето и продуктите:
300 гр. свинско месо от бут
3 глави лук
1 стрък праз
2 с.л. олио

за маринатата:
50 мл. домашна ракия
1 с.л. мед
кимион
сол 
черен пипер
сминдух
ронена чубрица

Приготвяне:


Нарежете месото на късчета. Мариновайте месото с меда, подправките и ракията за час, два.
Знайте, че може да се маринова и повече време, ако имате време. Ако не разполагате с време за мариноване, нека месото се маринова поне 20-30 минути.
Нарежете лука на ленти.


В тенджера или дълбок тиган сгорещете олиото, сложете месото, заедно с маринатата добавете и лука. Пържете до като лука се карамелизира и месото е готово.
Няколко минути преди да спрете котлона, нарежете праза на ситно и поръсете отгоре.
Разбъркайте отново. Праза ще освободи своя зимен аромат и ястието ще се получи още по-вкусно и уханно.
Вземете една чиния, сложете филия хляб и изсипете мезето.
Консумира се топло с любимо домашно питие!


Гарантирам пълното му изяждане, сякаш гладен вълк го е подушил...


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !