Translate

понеделник, 21 март 2016 г.

Домашен хляб без месене


Това е една от първите ми видео рецепти.
В нея показвам как лесно можете да си приготвите домашен хляб без месене, само с бъркане.
Крайният резултат е хрупкава коричка и мека среда ...
Типичен домашен хляб ...
Ароматът и вкусът му са пленителни...




Понеже самото заснемане на клипа е на доста етапи от процеса на приготвянето на хляба,ще ви предоставя и писмена рецепта ...
Ще опита тук подробно етапите на приготвяне на хляба.


Необходими продукти:

300 мл. хладка вода
10 гр. прясна мая или 1 (7 гр.) пакет суха
500 гр. брашно
1 с.л.лимонов сок 
1 с.л. захар
1 с.л. сол

Приготвяне:


Тестото не се меси,а се бърка с дървена лъжица , става лепкаво и влажно.
Отнема повече време за втасването,но резултата си заслужава.
 В купа смесваме маята ,хладката вода,захарта и малко брашно.
Оставяме за кратко време ,до като маята шупне добре.
Разделяме брашното на две части.
Към едната слагаме сока и добавяме шупналата мая ,бъркаме с лъжицата и добавяме брашно.
Трябва да се получи лепкаво тесто.
 Покриваме тестото с кухненско фолио и го оставяме да почива.
След 20 минути го разбъркваме с дървената лъжица,като бъркаме от стените към основата.
Добавяме още една,две сушени лъжици брашно.
Отново покриваме с фолио и оставяме за няколко минути да почине.
Бъркаме още веднъж тестото ,след като отново почине преминаваме към печенето.
Преди това ,покриваме тенджера с хартия за печене и поръсваме на дъното брашно.
Слагаме тестото,както е втасало,без да месим,правим прорези с нож и печем на 150 градуса до готовност.
При мен печенето отне 25 минути,като на 30-та минута изкарах хляба от тенджерата и заедно с хартията за печене го поставих на решетката на фурната за още 5 минути.
Хляба се хапва топъл с каквото ви е вкусно...


Заповядайте в моята кулинарна група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала 
ми ето ТУК !!!
Ако харесвате рецептите ,които предлагам може да ми помогнете да ги популяризирам като ги споделите от блога в социалната мрежа !
Благодаря ви !