Translate

четвъртък, 12 март 2015 г.

Козуначени кифлички


Обожавам козунак и всичко,което напомня на него.
Днес почивам и още снощи след работа,вечеря и преспиване на детето замесих тестото и го оставих за си почива през нощта.
На сутринта тестото беше станало не двойно е петорно....
Реших вместо козунак или мъфини да направя кифлички с шоколад и локум....




Станаха толкова пухкави,ароматни и вкусни,а аз съм истински щастлива,че успях да постигна това вкусово съвършенство след толкова дълго време ,през което не съм месила козунак.
В началото започнах с идеята за проби преди Великден ,но останах изненадана от резултата и себе си...


Вчера нямах търпение да се прибера от работа да си видя детето и да замеся тестото...
Вложих цялата си положителна енергия в месенето,което в последно време ме успокоява и харесва...
За пореден път се убедих,че когато човек прави нещо с желание и любов то няма как да не се получи....


Следвах ето тази рецепта !


Продуктите са следните:
250 мл. прясно мляко
3 яйца
2 пакетчета суха мая
200 гр.захар
150 гр.масло
50 мл.олио
щипка сол
около 1 кг. брашно
2 ванилии 
кората на лимон или лимонова есенция
локум
течен шоколад
1 жълтък
3с.л. олио

Приготвяне:


Прясното мляко трябва да е сварено и с приятна топлина.
В него се слага маята,една лъжица захар и една лъжица брашно.
Разбърква се добре и се оставя настрани да се активизира маята.
През това време яйцата и захарта се разбиват добре .
Захарта трябва да се е разтворила почти напълно.
Вземете една по-голяма тава и сложете около 500-600 гр.брашно.
Направете кладенче.
Когато маята е готова и яйцата разбити със захарта,може да преминем към месенето.
Сложете солта ,ванилията ,кората на лимона към брашното и изсипете маята,олиото и яйцата.
Започнете да месете с едната ръка,като разтворите пръсти и ги събирате като свивате дланта.
Маслото трябва да меко,то се добавя постепенно.
До като месете в тавата ,слагайте по малко брашно,за да оформите меко не лепнещо тесто.
Сложете малко брашно на плота и прехвърлете тестото на плота.
Започнете да месете и да добавяте маслото.
Месете тестото до като остане много малко масло.
Тестото трябва да е меко,но не лепнещо по ръцете,трябва да е еластично .
Брашното е приблизително,защото самото тесто ще ви ориентира точно колко да сложите.
Намажете една голяма тенджера с малко и олио и сложете тестото.
АЗ го омесих към 22 и 30 вечерта и на сутринта към 6 и 30 изглеждаше така.


Сложете малко брашно на плота ,изкарайте тестото и го разделете на две равни части.
Разточете първата част и я нарежете така:


Сложете локум и навийте кифличките.
Покрийте тавата с хартия за печене и наредете първата доза кифлички,които са с локум.
Разточете втората част от тестото и отново нарежете по същия начин ,този път сложете течен шоколад и навийте.
Оставете кифличките около 30-40 минути да втасат пак.
Разбийте жълтъка с олио и намажете кифличките отгоре,покрийте с малко захар.


Сложих ги в затоплена фурна на 50 градуса на вентилатор.
Когато фурната достигна 50 градуса вдигнах градусите на 80 накрая до изпекох на 150 градуса.


Готовите кифлички напръсках леко с малко вода и покрих с кърпа.
Станах много меки и вкусни...


Пробвайте ги ,определено стават много вкусни!



Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !