Translate

неделя, 14 декември 2014 г.

Баклава от бутер тесто


По-вкусна баклава не съм опивала!
Имам доста голям брой баклави,които съм споделила ТУК в блога ,но по-вкусна не съм приготвяла и опивала.
Сочна,перфектно сладка и идеално балансирана като вкус и плънка!


От доста време насам си бях наумила да правя подобна баклава,но ето че дойде и нейния момент.
Ще излъжа,ако кажа ,че нямах съмнения какво ще се получи,защото след  като я изпекох нямаше добър вид,само аромата издаваше какъв ще е вкуса.


Въоръжих се с търпение и изчаках една нощ,тази сутрин опитах и бързах да снимам.
Заслужаваше си чакането,защото е уникална.


Пиша всички тези силни думи,защото до този момент за мен най-добрата баклава ,която съм опивала беше ,ето тази,по рецепта на свекърва ми.
Сега вече си имам свой фаворит.
Като цяло плънката и на двете си прилича,но моята стана по-богата на вкусове и добавки.


В моята версия добавих любимите ми напоследък сушени черни череши "Serena" и сушени златни череши "Serena"!
Сушените плодове придават един допълнителен наситен вкус на нещо свежо.
Така са поели от сиропа на баклавата,че когато попаднеш на тях в хапката ,сякаш хапваш нещо невероятно вкусно и сладко...
Не мога да го опиша,мисля,че трябва да се опита.
Тогава ще разберете  какво се опивам да обясня!


Този Декември ще приготвя празничните вкусотии с продуктите на "Serena",защото за мен те са се доказали с качеството на сушените си плодове и зеленчуци.
Ако решите да ги опитате и вие ,ето ТУК има информация къде точно и в кои магазини има сушени плодове и зеленчуци "Serena" !
Фирмата разполага и с Интернет магазин !


Ето и продуктите:

800 гр.бутер тесто(един пакет)

за плънката:

200 гр.захар
200 гр.брашно
1 бакпулвер
3 яйца
150 гр. смлени орехи
1 валия
щипка канела 

за сиропа:
300 гр.вода
300 гр.захар

за декорация:
готова шоколадова глазура 

Приготвяне:


Обикновено бутер тестото е замразено,оставете го да се размрази.
Вземете тавичката ,в която ще правите баклавата и измерете с какви размери е .
Трябва да имате два листа бутер тесто,един за основа един за покриване.
Аз използвах стъклена тава с размери 28/13 см.


Разрежете тестото според размерите на тавата .
Сложете първия лист ,разстелете го към стените на тавата и надупчете с вилица.
Като първо подмажете тавата с малко олио .


С помощта на миксер разбийте яйцата със захарта.
Добре е да стане пухкава смес.

.
Сложете бакпулвера с ванилията в брашното и постепенно добавяйте към яйчената смес ,като разбивате с миксера.
Трябва да се получи кексово тесто.
Добавете сушените плодове ,канелата и орехите.
Разбъркайте добре.


Със сместа залейте основния блат .
Покрийте с втория и отново разтеглете към стените на тавата.
Внимателно надупчете с вилица.
Леко се намазва с олио отгоре.
Печете в предварително затоплена фурма на 200 градуса.


Готовата баклава оставете да изстине добре.
Нарежете я внимателно и я залейте с горещ сироп.
Сиропа се приготв я по стандартен начин,смесвате водата и захарта и варите около 5 минути.
Когато баклавата изстине я сложете в хладилника за няколко часа.
Аз я правих вечерта и на сутринта я опитахме.


Ето я вече изстудена и сиропирана.
Баклавата си пое целия сироп и стана чудесна.


Просто най-вкусната баклава.


Рецептата адаптирах от тук.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...