Translate

сряда, 3 септември 2014 г.

Торта с крем Шантили и бишкоти




Крем Шантили.
Най-вкусния крем, който съм опитвала и приготвяла.
Всяка хапка от крема се превръща в една комбинация  от вкус, лекота и удоволствие.
Крема се получи лек и въздушен, а когато попадне в устата, сякаш усещате експлозия от малки молекули въздух.
Опитвам се опиша вкуса му, но мисля, че трябва да го опитате за да разберете за какво говоря.
Най, най-вкусния крем.
Докато го приготвях заснех всяка стъпка подробно.
Имаше моменти, в които си мислих, че нищо няма да стане, но се получи и то великолепен.
Мисля, че вече ще си имам любим крем за тортите.


Самия десерт се състой от един ред бишкоти, защото имах само пакет от 12 броя.
Спокойно може да си направите втори ред от бишкоти.
Тях натопих в домашен сироп от ягоди, ако нямате сироп използвайте компот по ваш вкус.

Ето и продуктите:
12 бр. бишкоти
200 мл. сироп от ягоди (компот по ваш вкус)

за крем Шантили:

3 бр. жълтъка
550-600 мл. прясно мляко
80 гр. брашно 
125 гр. захар
3-4 ванилии или 1 ампула 
250 мл. сметана за разбиване (ако е сладка не слагайте захар,моята не е за това сложих 2 с.л. пудра захар и една ванилия за аромат)

Приготвяне:


Тортата е семпла, но силното й оръжие е вкуса.
Опитате ли я , ще се пристрастите .
Започваме с приготвянето на крема.
Аз го разбивах на ръка с телена бъркалка.
В тенджерата, в която ще се вари крема сложете захарта и жълтъците.


Разбъркайте ги с бъркалката, ще се получат парчета от захар и жълтък, ето тук се стреснах, че нищо няма да се справя.
Не се стряскайте, ще се получи.
Сложете брашното и ванилията .


От снимката се виждат бучките захар и жълтък.
Сега с брашното ще стане още по-странна гледката,но може да се опитате да разбъркате .
В бъркалката ще се събере сместа,която е като тесто, почистете я.
Постепенно започнете да добавяте прясното мляко.
Сложете в началото около 20 мл. и разбъркайте.
Ще започнете да добивате смелост,защото постепенно ще получавате по-рядка смес.


Слагайте млякото и разбърквайте, така ще се разтопят захарта и  брашното.
Накрая когато сложите всичкото мляко и сте разбъркали добре, преместете тенджерата на котлона.
До като е на котлона крема, отново бъркайте, така крема няма да има бучки и да загори.


Когато крема се сгъсти го махнете от котлона.
Оставете го да се охлади идеално.
Може да проверите като сложите пръст в крема, не трябва да ви пари.
Когато е охладен може да започнете с разбиването на сметаната.
Не забравяйте, че когато разбивате сметана тя трябва да е студена.
Сложете една ванилия и пудра захар (ако не е сладка) и разбийте с робот или миксер.


Сложете разбитата на сняг сметана в крема.


С внимателни движения разбъркайте крема и сметаната.
Още до като разбърквате ще видите как крема се получава ефирен и въздушен.


Жалко, че не фотоапарата не ми е качествен да видите как изглежда.
Ето вече разбъркан крема.


Когато го опитах останах възхитена и приятно изненадана.


Вземете малка тавичка, в която ще подредите тортата.
Може и в чашки.
Натопете бишкотите в сироп или компот от ягоди.


Покрийте дъното на тавичката с натопените бишкоти.


Моята тавичка побра около 10 бишкоти на дъното 2 ми останаха за декорация отгоре.
Както споменах ако имате по-голям пакет бишкоти може да подредите втори ред с тях.
Накрая завършете с крем.
Отгоре натрошете останалите бишкоти и декорирайте със сладко от ягоди или капки сироп.
Всеки може да прояви въображение за декорацията.


Този крем е приказен и го препоръчвам за всякакви торти.
Определено ще го използвам .


Идеята за крема видях тук !
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !