Translate

събота, 16 август 2014 г.

Пица със зеленчуци

Всеки обича пицата :)
Мисля,че и всеки ден да има домашна пица ,няма да ни омръзне.
Особено откакто открих,че тайната на вкусната пица се крие в соса.


Този път реших да употребя всичкото тесто ,което омесих само за пица.
Приготвих една голяма тава за съпруга ми ,една зеленчукова пица за мен и една малка пица за детето.
Ще споделя идеята за зеленчуковата пица,защото другите две са стандартни като състав или иначе казано салам,гъби,сирене и кашкавал.


Продукти:
за тестото:
1 суха мая
500 -600 гр. брашно
1 яйце
150 гр. кисело мляко
150 мл. прясно мляко ( ако не разполагате с прясно мляко може и топла вода)
1 с.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. олио

продукти за пицата:
за соса:
200 гр. доматен сок
5-6 с.л. лютеница
2-3 скилидки чесън
пресен босилек,риган,магданоз,див лук и чубрица
черен пипер
2-3 с.л. олио


за самата пица:
2-3 гъби печурки
4-5 резена тиквичка
4-5 резена патладжан
чери домати
2 чушки
4-5 резена салам или пушено месо
60 гр. моцарела
сирене
кашкавал
1 яйце

Приготвяне:


Ако ще правите пицата за обяд е добре сутринта да омесите тестото.
Сложете маята в хладка вода или прясно мляко,към тях добавете захар и сол,и разбъркайте добре.
Оставете  до като маята започне да действа.
Аз меся в кухненския робот ,сложих вътре всичко и пуснах копчето.
Може да се наложи да се до омеси на ръце.
Тестото се слага в тенджера,която е предварително намазана с малко олио и се оставя така до като не удвои обема си.


Втасалото тесто разточвате според размера на съда,в които ще се пече.
Приготвяте соса,с които се намазва тестото.
В купичка слагате доматения сок,чесъна ,черния пипер,пресните билки и лютеницата .
Разбърквате добре и намазвате тестото.
Отгоре нареждате нарязаните зеленчуци ,сиренето и салама.


Слагате във фурната да се пече на 170 градуса.
Малко преди да е готова слагате моцарелата,яйцето и кашкавала.
Запича се до готовност на яйцето.


Може да сервирате със студен айран !Класика!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...