Translate

неделя, 30 март 2014 г.

Великденски курабии



Реших да публикувам рецептата по, която всека година двете с моята свекърва Рени Титова приготвяме Великденските курабии.
Има за всички, раздаваме и винаги остават и за някои сладкиш след Великден.
Може да видите как употребих част от курабиите след Великден за  екзотичен Великденски тарт .




Продукти:

500-600 гр.брашно
2 яйца
2 амонячни соди 
ванилия кората на лимон
250 гр. захар
100 гр. кисело мляко 
200 гр. масло
1 яйце за намазване

Приготвяне:


Брашното се пресява и се слага в подходящ съд за месене.
Яйцата се разбиват със захарта.
В киселото мляко се слагат амонячните соди и се изчаква да шупнат.
В брашното правим кладенче и изсипваме разбитите захар и яйца, ванилията и кората на лимона.
Прибавяме шупналата сода.
Накрая слагаме мастта и месим до получаване на не твърдо тесто.
От полученото тесто се разточва лист с дебелина около 5 мм.
С помощта на формички изрязваме курабиите.


Приготвяме поне три тави, които  покриваме с хартия за печене.
Подреждаме курабиите на разстояние, може да се ориентирате от снимката.
В помощта на четка нанасяме жълтък, захар или декорация по желание.


Фурната пускаме на 180 градуса.


Печем до златисто.
Като не отваряме фурната  до като печем.



Времето за приготвяне е доста дълго, заради количеството, но пък се получават идеални курабии.
Леко ронливи, сладки и ароматни.


Приятна приготвяне.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !