Translate

събота, 28 декември 2013 г.

Свинска рибица с подправки (Филе "Елена")




Определено вдъхновението ми за тези вкусни мезета, се роди от публикации в кулинарната ми група "Домашни вкусотии"!
В групата имаше доста снимки намезета съхнещи на балконите.
Няма по-вкусно то домашните мезета рибица, бабек, сланина...
За да се получи вкусно трябва да се следват няколко етапа.
Трябва да е добре подправено и да се чака....
Това с чакането е най-дългия и болезнен момент.
Трябва да изчака около месец, защото процеса на изсъхване на рибицата зависи от атмосферните условия !




 Необходими продукти:

1 бр. свинска рибица ( нашата тежеше 4 кг.)
400 гр. морска сол
3-4 литра вода ( водата може да е и повече)

подправката за овалване е със съобразени грамажи за 4 кг. месо

подправките са сухи

30 гр. чесън на прах
20 гр. ронена чубрица
20 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. сминдух
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр.  босилек
5 с.л. червен пипер

*искам да споделя,че след като опитахме готовото мезе , на мен лично ми беше люто,
ако не сте почитатели на лютото намалете черния пипер на 10 гр. !!!


Приготвяне:


Свинската рибица се почиства от излишна лой и останали кокали при изрязването .
В дълбока кофа се прави саламура от едната сол и водата.
Разбърква се до разграждане на солта.
Слагаме рибицата вътре и притискаме отгоре с тежест, за да не изплува на повърхността.
Ако е необходимо може да се сложи и още вода,саламурата трябва да покрива рибицата изцяло и да има още от горе(около 4-5 пръста вода над тежестта)
Така престоява 48 часа.


Когато минат часовете рибицата се изважда,измива се
 и се оставя да изсъхне за около 40 минути до час.
През това време се подготвят подправките.


Върху подходяща повърхност се разбъркват всички изброени подправки.
Трябва да са идеално омесени заедно.
Моята рибица беше разрязана на 2 по-големи парчета и две по-малки.
Слагаме рибицата върху подправките и я овалваме цялата 
без да остава непокрито място по нея.



Когато е оваляна цялата се превързва през средата със здраво въженце или коноп и се слага да съхне на сухо и прохладно място.
Както бях писала може да отнеме повече от 4 седмици.
Ако нямате такова място може и на вън.


Като, разбира се, го прибирате вечер, а сутрин го изкарвате.


Най-вероятно ще ви остане от тази подправка.
Както сами ще се уверите тя ухае страхотно и е подходяща за употреба и в кухнята.


След около 10 дни на  сухо,прохладно и тъмно място резултата е на лице !

                                             




На снимката има и Домашен бабек и сланина с подправки !
Ако имате възможност не се колебайте да ги приготвите!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !